zondag 6 november 2016

De Amerikaanse presidentsverkiezingen & de aandelenmarkten

Aankomende dinsdag bereiken de Amerikaanse presidentsverkiezingen hun hoogtepunt en veel beleggers vragen zich af wat de financiële implicaties zullen zijn van deze gebeurtenis.

Terwijl veel mensen geloven dat er direct verband bestaat tussen wie aan de macht is in het Witte Huis en de aandelenmarkten, toont de geschiedenis aan dat dit niet zo is. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de aandelenmarkt en dat zijn er heel wat meer dan enkel de vraag wie er binnenkort gaat wonen op Pennsylvania Avenue 1600. Bovendien zijn er elke 4 jaar verkiezingen en de meeste van ons hebben beleggingsdoelen die veel verder weg liggen dan 4 jaar.

Het nemen van beleggingsbeslissingen enkel op basis van de uitslag van de presidentsverkiezingen zal waarschijnlijk niet resulteren in een betrouwbaar extra rendement voor beleggers. In het beste geval zal een positief resultaat waarschijnlijk het gevolg zijn van willekeurig geluk. In het slechtste geval kan dit leiden tot het maken van kostbare fouten.  

Probeer een portfolio op te bouwen met een goede asset allocatie tussen de verschillende beleggingscategorieën. Mijn gevoel zegt dat op de lange termijn dus 5jr, 10jr, 15jr je het best wel eens heel goed zou kunnen doen. Maak je alleen niet druk op dag basis over wat er in de markt gebeurd.

Niemand weet wat er in de markt gebeurd. Alleen dat de koersen omhoog gaan en omlaag gaan EN dat dit je gek kan maken. Probeer rationeel te handelen tijdens emotionele tijden en dat is dus vaak niets doen. Misschien is dit niet het antwoord wat je wilt horen. Maar op de lange termijn, en dat is de echte waarheid, verdien je geld als je niets doet. 

Ons advies? Vertrouw op het geduld en de structuur van de portefeuille in plaats van te proberen om de markt te slim af te zijn.

Rob Laurenssen is alternatief financieel adviseur. Hij is een specialist in lifestyle financiële planning, verzekeringen, sparen, beleggen, vermogensbeheer en het berekenen van het belangrijkste getal van elke ondernemer. Namelijk hoeveel is genoeg voor u?
Hij helpt gezinnen en ondernemers met het nemen van slimme, goed geïnformeerde beslissingen met hun geld en geldzaken.
Rob is onafhankelijk. Dat betekent dat hij niet is verbonden aan een bank of verzekeringsmaatschappij.

Voor meer informatie over Rob, bezoek zijn website www.laurenssenadvies.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten